Daugiau nei prieš 80 milijonų metų obelys pasirodė Kaukaze, Vidurinės Azijos Tian-Šanio kalnų papėdėse, nusidriekė iki Kinijos. Yra teigiama, kad šie vieni iš pačių seniausių vaismedžių, į Europą atkeliavo prieš 1,6 milijonus metų. Pirmiausia augo tik laukinės obuolių rūšys, ir tik 8000 metais prieš mūsų erą aptiktos obelys, menančios dabartines. O prieš maždaug 3000 metų Kinai pradėjo obuolius naudoti dar ir maistui. 350 metų prieš mūsų erą romėnų rašytojas Appius Claudius Caecus, pavadino šį vaisių - Api. Nuo tos dienos ši kultūra išplito po visą Romėnų imperiją ir buvo plačiai pradėta vartoti Europoje.
Kepti obuoliai sveikatai:
Obuolys yra nuostabus vaisius žmogaus sveikatai - 150 gramų obuolio yra tik 70 kilokalorijų (kcal). Tiek žalius, tiek termiškai apdorotus, obuolius galite be didelių apsvarstymų valgyti kelis kartus dienoje. Nors kalorijų turi mažai, bet įvairiausių maistingų medžiagų šiame vaisiuje ganėtinai daug: kalio, magnio, fosforo, gliucidų, vandens, antioksidantų ir kitų itin naudingų žmogaus organizmui medžiagų. Vitaminai obuolyje yra labiausiai susikoncentravę odelėje, tad rekomenduotina tiek žalius, tiek keptus obuolius valgyti būtent su ja, jos neišmetant.
Obuoliai padės kovoti su bloguoju cholesteroliu, nes padės neutralizuoti žarnyne lipidus. Šie vaisiai padeda sumažinti kraujo spaudimą, tikimybę susirgti širdies kraujagyslių ligomis, taipogi, prisidės prie žmogaus žarnyno švaros.
Sportuojantiems:
Laikantis dietos ar sportuojant, prižiūrint savo kūną, itin patogu turėti keletą vaisių savo krepšyje. Obuolys sumažina alkį, sudrėkina odą (turi net 85 procentus vandens), dėka gliucidų ir fruktozės, suteikia organizmui papildomą energijos antplūdį.
Nėščiosioms:
Kūdikio besilaukiančioms moterims itin rekomenduotina valgyti obuolius. Labai geras yra obuolių derinys su žuvimi - padeda užtikrinti gerą kūdikio sveikatą, apsaugo nuo plaučių ligų, egzemos.
Tad pasirodo kepti obuoliai gali būti ne tik skanus desertas, bet ir vaistas. Štai, vėžio profilaktikai rekomenduotina kiekvieną dieną išsikepti obuolių, - jie organizme padeda surišti laisvuosius radikalus ir taip padeda išvengti ligų.
Reklama
Keptų obuolių nauda neabejotina ir kiekvieno žmogaus žarnynui. Juos valgant pagerės virškinimas. Kepti obuoliai dar kartais yra vadinami žarnyno šluota, nes vaisiuose esantis pektinas itin gerai suriša šlakus, kitas nuodingąsias medžiagas ir jas pašalina iš organizmo.
Galite kepti ne tik antaninius obuolius, bet ir kitus rūgštesnius. Tokiu būdu sunaudosite turimas obuolių atsargas, neleisdami jiems sunykti ir suteiksite neabejotiną naudą organizmui.
Yra įvairiausių receptų keptiems obuoliams ir ne vienas - kiekvienas tikrai gali atrasti savo mėgstamą. Pati esu išmėginusi jų ne vieną. Itin patiko
kepti obuoliai su cinamonu ir gvazdikėliais,
orkaitėje kepti obuoliai su medumi ir
karamelizuoti obuoliai orkaitėje.
Kadangi mūsų šalyje obuolių tikrai netrūksta, tai jie mums ir labai tinka. Be to jie dar yra tikrai nebrangūs, o dažnas jų turime savame sode. Taigi, paprasta išvada būtų tokia, kad obuolys yra labai geras pasirinkimas pusryčiams, pietums, vakarienei, dėžutėje į darbą, mokyklą, ir svarbiausia, kad yra itin geras vertingumo ir kainos santykis.
Aš mėgstu obuolius su įvairiais įdarais, pavyzdžiui avižų arba varškės. Tad pabaigai receptas su varškės įdaru, todėl rekomenduoju nepraleisti progos sunaudoti obuolius arba tiesiog pamėginti išsikepti pirktinių. Einame gaminti!
Raimonda
Atsakyti