NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

2024-11-24 Autorius Vaida Bučinskienė

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS
Lažinamės, kad daugelis su nostalgija prisimena močiutės grietiniečius, kepdami spurgas prisimenate vaikystę, o kai kurie mėgtų desertų, kad ir "Smėlio juostos" sausainių,  skonis net ir visai išgaravo iš atminties. Nieko tokio - žvarbus ruduo puikus laikas jaukiai suktis virtuvėje ir prisiminti tai, kas taip viliodavo vaikystėje!

Primename 17 puikiausių vaikystės desertų receptų!

BURNOJE TIRPSTANTYS GRIETINIEČIAI

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Tokie pyragėliai-grietiniečiai iškepa labai gardūs, minkšti ir tirpstantys burnoje, itin jaukūs prie mėgstamos arbatos puodelio. Jie  visiškai primena vaikystę, nes tokius gamindavo dažno mama ar močiutė. Pagal šį receptą kepami grietiniečiai "neišsižios" ir įdaras "nepabėgs" - svarbiausiai nuosekliai sekite instrukcijas.

DZŪKIŠKAS ŠIMTALAPIS SU AGUONOMIS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Tai labai gardus, tradicinis dzūkiškas šimtalapis - su nuostabia traškia plutele ir daug aguonų. Gaminant jį naudojama nemažai sviesto, kuris čia bene svarbiausias ingredientas ir būtent dėl jo juntamas ypatingas šimtalapio skonis. Puiki idėja vežtis per Kalėdas į svečius!

Reklama


SMETONIŠKAS MEDAUS TORTAS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Recepto autorė net neabejoja, kad jei paklaustų lietuvaičių koks yra tas pats skaniausias tortas, kad 9 iš 10 atsakytų, jog tai medaus tortas! Mes statistikos nevedame, tačiau neabejojame, kad daugelis neatsisakytų gabalėlio šio dangiško deserto! Šis receptas mums labai patinka, nes jis visada pavyksta ir niekada nenuvilia.

BISKVITINIAI GRYBUKAI IR VOVERAITĖS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Šio recepto "imtis" rekomenduojame tik tuomet, jei turite specialią keptuvę grybukams ir/ar voveraitėms. Jų būna ne tik močiutės laikų, bet ir šiuolaikinių elektrinių. Nors, neabejojame, kad močiutės keptuvėje pavyks skaniausi. Tai puikus tešlos grybukams receptas, pagal kurį iškepsite nuostabių skanėstų (tinkamų ir dovanoti). Iškepusius aptepame šokolado ar kitokiu mėgstamu glaistu, galima papuošti pabarstukais.

Reklama


MINKŠTAS VARŠKĖS TINGINYS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Varškės tinginys – tai lengvas ir švelnus desertas, kuris patiks visiems, mėgstantiems gaivų varškės skonį. Šis tinginys kiek minkštesnis nei tradicinis šokoladinis tinginys. Todėl labai svarbu jį laikyti šaldytuve iki paskutinės akimirkos prieš patiekiant.   

SKANIAUSI PLIKYTI SAUSAINIAI

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Šie plikyti sausainiai daugeliui asocijuojasi su vaikyste. Tikriausiai nemažai kas galvoja, kad pasigaminti plikytus sausainius yra ilgas, sunkus, faktiškai neįmanomas darbas. O pasirodo, ne! Plikytus sausainius  pasigaminti yra lengva, greita, paprasta, o ir be galo skanu. 

KEFYRO PYRAGAS SU OBUOLIAIS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Kefyro pyragas su obuoliais – tai minkštas ir drėgnas desertas, kuris sujungia natūralų obuolių saldumą ir švelnią kefyro rūgštelę. Toks, kokį kepdavo močiutė!

Reklama


SENOVINIS SKRUZDĖLYNAS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Traškus ir skanus namie gamintas tradicinis skruzdėlynas be jokių abejonių papuoš šventinį stalą. Jį pagaminti tikrai nėra taip sudėtinga kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jeigu namie gaminant turėsite bent vieną pagalbininką tai visas procesas vyks dar greičiau. 

PŪSTŲ KUKURŪZŲ SKANĖSTAS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Vienas iš tų desertų, kur ingredientų vos keli, Paruošimas labai paprastas, tačiau visi ingredientai puikiai sužaidžia tarpusavyje ir sukuria nuostabų skonį. Labai rekomenduojame išmėginti. Pavyks net ir patiems didžiausiems virtuvės naujokams. Valgydami pirštelius laižysite!

Reklama


SENOVINIAI ZEFYRAI

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Vienas iš nepamirštamų vaikystės skonių - zefyrai. Vaikystėje net nebūtų kilęs įtarimas, kad jie gaminami iš obuolių! Ir, pasirodo, procesas visai nesudėtingas. Tikrai galima ir dabar pasigaminti sau ir artimiesiems.

TRUPININIS SKRUZDĖLYNAS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Trupinių "skruzdėlynas" - tai nostalgiškas vaikystės skonio gardėsis. Galite iš tokios masės daryti ir vieną didelį tortą, nėra būtina mažus pyragėlius. Riešutų į trupinius galite ir visai nedėti, čia jau kaip norisi pagal skonį. Jeigu nemėgstate riešutų, galima įdėti saulėgrąžų.

Reklama


SAUSAINIAI "SMĖLIO JUOSTOS" SU UOGIENE

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Šie „Smėlio juostos“ sausainiai yra ne tik skanūs, bet ir nostalgiški, primenantys vaikystės skonius. Jų trapumas ir švelnumas suteikia ypatingą pojūtį, o uogienė viduje prideda saldumo ir rūgštumo, kuris puikiai subalansuoja sviestinės tešlos skonį. Smėliniai sausainiai su uogiene dažnai laikomi tradiciniu lietuvišku desertu, atitinkančiu senąsias receptūras ir paprastumą, kuriuo žavi iki šiol.

ŠOKOLADINĖS "BULVYTĖS"

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Iš tiesų, šio deserto sudedamosios dalys gerokai primena klasikinį Tinginį, tačiau sausainiai malami daug smulkiau, iki šlapio smėlio konsistencijos, todėl atsikandę šio deserto nepajusitę jų gabaliukų, kaip Tinginyje.

Reklama


SAUSAINIAI PER MĖSMALĘ

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Sausainiai per mėsmalę– tai nostalgiški, trapūs ir itin gardūs sausainiai, kurie sugrąžina į vaikystės laikus. Šie sausainiai gaminami iš paprastų ingredientų: sviesto, miltų ir cukraus, o jų forma išgaunama naudojant mėsmalę su specialiu antgaliu. Kiekvienas sausainis tampa unikalus, su išraiškingais raštais, kurie suteikia jiems žavesio. Kepant namai prisipildo šilto ir jaukaus aromato, o sausainiai tampa traškūs ir lengvi. Neišsigąskite perskaitę ingredientų sąrašą, majonezas yra puikus priedas gaminant desertus. Skonio visai nesijaučia, o kepiniai būna ypatingai purūs.

Reklama


KLASIKINIS ŠOKOLADINIS TINGINYS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Tikriausiai daugeliui pažįstamas klasikinio Tinginio skonis, užsienio lietuviai dažnai jį pasirenka norėdami draugams užsieniečiams pristatyti Lietuvos virtuvę, nes paruošimas visai paprastas ir ingredientai randami bene bet kuriame pasaulio krašte. Visi kas paragauja, labai giria ir vis ima po dar gabalėlį, tiesiog negali sustoti valgyti.

Reklama


PURIAUSIOS VARŠKĖS SPURGOS

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Laiko ir daugybės ragautojų patikrintas vienų skaniausių varškės spurgų receptas! Recepte rasite ir naudingų patarimų, kaip užtikrinti, kad spurgos iškeptų minkštos ir purios, ne per kietos. Beje, reikėtų nepadauginti ir cukraus tešloje, nes iškepusias dar barstome cukraus pudra.

Reklama


KEFYRO TEŠLOS ŽAGARĖLIAI

NUO SPURGŲ IKI ŽAGARĖLIŲ - 17 SKANIAUSIŲ DESERTŲ IŠ VAIKYSTĖS

Žagarėliai iškepa minkštučiai, švelnaus skonio, gardūs tiek šilti, tiek atvėsę. Puikiai tinka prie arbatos ar puodelio kavos. Iškepusius barstome cukraus pudra.