Malta mėsa (faršas) dažnos šeimininkės/-o mėgstamas ingredientas, nes neretai gerokai sutrumpina gaminimo laiką (palyginus su dideliu mėsos gabalu), yra taupesnis pasirinkimas (galima įmaišyti kitų priedų), gali būti ir sveikatai palankesnis pasirinkimas (pvz., maišant su daržovėmis). Bet kartais pritrūksta fantazijos, ką gi iš jo paruošti - negi vėl kotletai?
Siūlome rinktis iš 17 puikių receptų!
KIBINAI SU MALTA MĖSA Jeigu mėgstate kibinus, tačiau klasikiniam variantui (labai smulkiai pjaustyta mėsa) paruošti nėra laiko, šis receptas - puiki alternatyva. Čia susijungia tikriausiai daugeliui gerai žinomas tešlos receptas ir greitesnis, paprastesnis įdaras. Beje, jei įdarui rekomenduojame rinktis kiek rebesnę mėsą, kad kepdama neišdžiūtų, pvz., geriau malta vištienos šlaunelių mėsa, nei filė.
ĮDARYTOS PAPRIKOS SU FARŠU IR RYŽIAISLabai rudeniškas ir labai jaukus patiekalas - paprikos užpildys namus ypatingų aromatų, sultingas įdaras bus sotus ir sušildantis. Šis patiekalas šiek tiek primena balandėlius, bet ne su kopūstais, o paprikomis. Kaip ir balandėlius, skanu patiekti su grietine.
GARFILDO LAZANIJAKalbant apie maltos mėsos patiekalus, tiesiog neįmanoma nepaminėti lazanijos. Šis Italijos virtuvės patiekalas itin mėgstamas ir Lietuvoje. Lazanija tikrai maloniai nustebins ne tik namiškius, bet ir svečius. Beje, lazaniją galima paruošti iš vakaro, o kitą dieną tiesiog pašauti į orkaitę!
NAMINIAI KEBABAI SU MALTA MĖSATikriausiai dažnas pajuokauja, kad kebabai jau beveik tapę lietuvių tradiciniu patiekalu. Na, o jei jau taip - reiškia, kebabus galima paruošti ir namuose! Šie paruošti su malta mėsa, todėl kitokie nei tradiciniai, bet ir paruošti juos paprasčiau, na, o skonis tiesiog puikus.
SULTINGI KIAULIENOS FARŠO ŠNICELIAI
Šitaip paruošti šniceliai būna ir sultingi ir traškūs, o ir neužtruks paruošti, nes nereikės suktis virtuvėje muštuku "ploninant" kiaulienos kepsnelius. Skanu su bulvių koše ar traškiomis bulvytėmis.
UŽKEPTI NACHOS ČIPSAI ORKAITĖJE SU FARŠU IR SŪRIU
Tokia nachos traškučių užkandėlė idealiai tinka vakarui su šeima ar su draugais. Ji tiesiog neatsivalgomai skani, atrodo vis norisi paimti dar gabaliuką. Gamyba taip pat labai ilgai neužtrunka, tik kol apsikepsite faršą - visą kitą darbą po to jau atliks orkaitėje. Taip pat faršo padažą galima pasiruošti ir iš anksto, tada atėjus laikui vakaroti, bereiks viską sudėti į kepimo indą ir apkepti su kuo daugiau sūrio. O tada jau tik lepintis, lepintis ir dar kartą lepintis.
SKANIAUSI MIELINIAI BELIAŠAI SU VIŠTIENASkaniausi mieliniai beliašai su vištiena – tai minkšti, purūs ir kvapnūs pyragėliai, kurie puikiai tiks tiek kaip sotus užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Šių beliašų tešla yra gaminama su mielėmis, todėl ji tampa ypatingai lengva ir puri, o iškepti beliašai išlaiko savo minkštumą ir šviežumą.
MĖSOS KUKULIAI SU RYŽIAIS IR MORKOMIS BALTAME PADAŽEMėsos kukuliai su ryžiais ir morkomis, baltame padaže – tai švelnus, sotus ir jaukus patiekalas, kuris patiks visai šeimai. Sultingi mėsos kukuliai, pagaminti iš maltos mėsos, ryžių ir morkų, yra švelnaus skonio, o ryžiai prideda malonios tekstūros. Kukuliai patiekiami su kreminiu baltu padažu, kuris suteikia jiems dar daugiau švelnumo ir turtingumo. Šis patiekalas puikiai dera su bulvių koše ar garintomis daržovėmis, o baltas padažas sukuria tobulą balansą tarp sočių kukulių ir lengvo, kreminio užbaigimo.
PAPRASTI BULVINIAI BLYNAI SU MALTA MĖSAViskas labai paprasta ir elementaru, o skonis tikrai patiks ir mažiems, ir dideliems valgytomas. Labai skanu patiekti vienus, su grietine ar pievagrybių padažiuku.
BULVIŲ APKEPAS SU FARŠU IR PIEVAGRYBIAISBulvių apkepas su faršu ir pievagrybiais – tai sotus ir gardus patiekalas, tikras komforto maistas, kuriame derinami sluoksniuoti bulvių tarkiai, sultinga maltos mėsos masė ir aromatingi pievagrybiai. Bulvės, įgėrusios prieskoniais pagardintą faršą, tampa minkštos ir kreminės apačioje, o pievagrybiai prideda subtilaus žemiško skonio ir tekstūros. Viršutinis bulvių sluoksnis kepant apskrunda ir įgauna traškią auksinę plutelę, kuri puikiai dera su sultingu įdaru. Šis patiekalas idealiai tinka jaukiems šeimos pietums ar vakarienei, o kiekvienas kąsnis sukuria malonią šilumą ir sotumo jausmą.
Paprasti, sultingi ir be galo skanūs čeburekai su malta mėsa – tai klasikinis patiekalas, kuris niekada nenustoja džiuginti. Šie čeburekai gaminami iš švelnios tešlos, kuri užpildoma sultinga malta mėsa, praturtinta įvairiais prieskoniais ir smulkintais svogūnais. Kepant, čeburekai įgauna traškią, auksinę plutelę, o įdaras viduje lieka minkštas ir sultingas.
Balandėliai su vištiena – tai lengvas ir skanus balandėlių variantas. Šiuose balandėliuose vietoj tradicinės maltos jautienos ar kiaulienos naudojama sultinga vištiena, kuri suteikia patiekalui švelnesnį skonį ir mažiau riebalų. Įdarui naudojama smulkinta vištienos krūtinėlė, sumaišyta su ryžiais, svogūnais ir prieskoniais. Vištiena gerai dera su įvairiais prieskoniais, tokiais kaip krapai, petražolės ar čiobreliai, kurie suteikia įdaruosiams balandėliams ypatingo aromato ir skonio.
MAKARONAI SU FARŠUPaprastas, greitai paruošiamas ir labai skanus būdas paruošti makaronus su malta mėsa. Mėsos padažą galima praturtinti papildomomis daržovėmis, tokiomis kaip tarkuotos morkos, smulkiai pjaustytos raudonosios paprikos ar saldieji kukurūzai. Taip pat galima įmaišyti ir raudonųjų pupelių, jos suteiks papildomų skaidulų ir dar daugiau sotumo
ŽEMAIČIŲ BLYNAI SU KALAKUTIENOS FARŠUŽemaičių blynai su kalakutienos faršu – tai gardus lietuviškos virtuvės klasikos patiekalas, kuriame derinamos sočios bulvės ir lengvas, sultingas kalakutienos faršas. Šie blynai gaminami iš virtų ir sutrintų bulvių tešlos, kuri formuojama į paplotėlius ir įdaryta kalakutienos faršu, pagardintu prieskoniais. Kepant blynai įgauna auksinę ir traškią plutelę, o viduje išlieka minkšti ir aromatingi.
SKANIAUSI VIRTŲ BULVIŲ CEPELINAI SU MĖSACepelinai yra daugelio lietuvių pamėgtas patiekalas. Daugybė šeimų gali juos valgyti ir valgyti. Pagal šį receptą paruošti cepelinai pavyksta minkšti it debesų pūkeliai.
MALTOS MĖSOS LIZDELIAI SU ĮDARUŠis patiekalas puikus variantas kai reikia pagaminti maisto didesniam kiekiui žmonių. Kepimo skardoje tilps gana daug krepšelių, pietūs visiems iškeps vienu metu ir jums nereikės stovėti prie keptuvės vartant kotletus. Kol krepšeliai iškeps, jums beliks sumaišyti gaivias salotas. Šalia tobulai derės šviežių kopūstų salotos arba spalvotos daržovės tiesiai iš daržo.
BARANKYTĖS SU FARŠU IR SŪRIUTai gardus ir žaismingas užkandis. Šias sočias barankytes galima patiekti su šviežių daržovių salotomis arba mėgstamais padažais, pavyzdžiui, česnakiniu, grietinės ar pomidorų. Tai ne tik skanus užkandis, bet ir puikus sprendimas norint nustebinti šeimą ar svečius neįprastu, tačiau lengvai paruošiamu patiekalu.